Mindre CO2 = større byggeansvar: Har du styr på de nye klimakrav?

Mindre CO2 = større byggeansvar: Har du styr på de nye klimakrav?

Nye klimakrav banker på til en grønnere omstilling i byggeriet

Byggebranchen står overfor store forandringer, når de nye klimakrav træder i kraft d. 1. juli 2025.

Skal vi bygge bygninger, der både er klimavenlige og energieffektive, kræver det, at vi tænker anderledes og smartere – en markant ændring i, hvordan vi designer, bygger og bruger vores bygninger i fremtiden. Det er ikke bare en nødvendighed for at opfylde klimamålene for 2030 – det er også en mulighed for at skabe mere bæredygtige og økonomisk effektive løsninger.

Som en del af det danske og europæiske klimasamarbejde er byggeriet blevet et af nøgleområderne, når det kommer til at reducere CO2-udledning. Allerede i dag har vi stramme krav til energi- og materialeforbrug, men til sommer bliver reglerne endnu mere skærpede. Helt kort kommer 2025-kravene til at indebære:

  • Sænkede CO2-grænseværdier for nye bygninger.
  • Obligatorisk LCA-dokumentation for endnu flere bygningstyper og størrelser.
  • Øget incitament til genbrug og genanvendelse med lempede krav til ombygninger og mulighed for at afvise nedrivning af eksisterende bygninger.
  • Byggeprocessen skal optimeres ift. energiudnyttelse og desuden bliver affald på byggepladsen afgørende.

 

Kilde: Building Green | Fjern barrierer for grøn omstilling

Energieffektive bygninger 

Fra sommeren 2025 vil det blive endnu sværere at bygge bygninger med et højt energiforbrug. Det danske bygningsreglement (BR18) bliver opdateret for at sikre, at nye bygninger har en væsentlig lavere energimæssig belastning. Bygningers energiforbrug skal reduceres betydeligt, hvilket betyder, at energikilder som solceller, varmepumper og energirigtige isoleringsmaterialer bliver et must.

 

Cirkulær økonomi og genbrug til gavn for CO2-reduktionen 

Byggematerialer står for en stor del af byggeriets klimabelastning. Derfor kommer der strengere krav om, at byggematerialer skal være CO2-neutrale eller have en lavere CO2-udledning.

Det betyder, at valget af materialer som beton, stål og træ vil få endnu større betydning. Der vil være incitamenter for at vælge genbrugsmaterialer og bæredygtige alternativer. De materialer, der bliver brugt, skal kunne dokumentere deres CO2-aftryk over hele livscyklussen – fra produktion til nedrivning – også kendt som livscyklusvurderinger (LCA).

Et andet vigtigt aspekt er den cirkulære økonomi. Der er stigende fokus på at bygge efter Design for Disassembly principperne – en tilgang, hvor bygninger og deres komponenter designes, så de nemt kan skilles ad og genbruges eller genanvendes. I fremtiden vil bygninger ikke kun blive vurderet på deres opførsel, men også på deres genanvendelighed og fleksibilitet.

Men hvordan kan bygningen skilles ad uden at belaste miljøet? Og hvordan kan materialerne bruges i nye projekter?

Her kommer innovation i form af modulbyggeri, genbrugsbeton og andre løsninger, der gør byggeriet mere bæredygtigt.

 

Projekt: Ugakei Hygge Cirkler | Japan

 

Sundt indeklima og ekstreme vejrforhold: Tilpasning til fremtidens klimaforandringer

Bygningers indeklima spiller en stadig større rolle, når vi taler om bæredygtighed. Den nye generation af klimavenlige bygninger tager hensyn til både miljøet og de mennesker, der opholder sig i bygningerne.

Det betyder krav om bedre ventilation, brug af sunde materialer og fokus på dagslysoptimering. Bygningens evne til at regulere temperatur og luftkvalitet vil være afgørende for at skabe et sundt indeklima, som også spiller ind i bygningens samlede energiforbrug.

Klimaforandringerne giver udfordringer for byggeriet, som skal være mere modstandsdygtigt overfor ekstreme vejrforhold som kraftige regnbyger, der leder til stormfloder.

Der bliver i højere grad krav om at tage højde for disse faktorer i bygningsprojekterne – både ved valget af materialer og i forhold til bygningens placering og design. For eksempel kan bygningens fundament og dræning blive nødt til at tilpasses de nye klimaforhold.

Kilde: Stormflod | DR

Nye grænseværdier fra 2025

Fra 2025 vil der blive indført differentierede grænseværdier for CO2-udledning, som afhænger af bygningens type og størrelse. Herudover kommer en selvstændig grænseværdi for byggeprocessens klimapåvirkning. Dette øger behovet for at integrere bæredygtighed i hele byggeprojektets livscyklus.

Eksempler på grænseværdier (i kg CO2-ækv. pr. m² pr. år):

  • Enfamiliehuse og rækkehuse over 150kvm: 6,7 i 2025, faldende til 6,0 (2027) og 5,4 (2029)
  • Feriebolig under 150 kvm: 4,0 i 2025, faldende til 3,6 (2027) og 3,2 (2029)
  • Etageboliger og erhvervsbyggeri: 7,5 i 2025, faldende til 6,8 (2027) og 6,1 (2029)
  • Byggeprocessen: 1,5 i 2025, faldende til 1,1 (2029)

Byggebranchen står for en stor del af Danmarks CO2-udledning. De nye krav er en del af en plan for at gøre byggeriet mere bæredygtigt og nå klimamålene for 2030. Det er ikke kun godt for klimaet, men også for fremtidens bygninger, der bliver sundere og mere holdbare.

Så lad os tage et skridt mod en grønnere fremtid – sammen!

Skulle du eller din virksomhed have brug for at blive klædt på i forhold til de strammere LCA krav og dokumentation heraf, så tilbyder vi rådgivning og et skræddersyet kursus om klassisk og dynamisk LCA, biobaserede materialer, genbrug og cirkulært byggeri – emner, der er afgørende for at opfylde de nye klimakrav.

Leave a Comment