Denne sommer afsluttede Helena og Rikke fra henrik●innovation deres kandidatspeciale om et emne, der stadig bliver mere afgørende for fremtiden: Implementering af cirkulære principper i livscyklusvurderinger (LCA).
Deres forskning tager fat på et presserende problem i byggebranchen, som vi har stort fokus på hos henrik●innovation — for hvordan man kan designe bygninger, der ikke kun reducerer drivhusgasemissioner, men også tilpasser sig fremtidens usikkerheder såsom ændringer i klimaet og samfundet?
En lovende løsning er Design for Adskillelse (Design for Disassembly), en tilgang, der gør det muligt at demontere bygninger ved slutningen af deres levetid, så materialer kan genbruges eller genanvendes. Dog tager den traditionelle LCA-metode, som benyttes i Danmark, ikke fuldt ud højde for fordelene og usikkerhederne ved DfD. Denne mangel førte til, at Helena og Rikke undersøgte nye LCA metoder, der tager fremtidige usikkerheder i forhold til levetid og genbrugspotentiale af materialer i betragtning.
Et centralt mål med deres forskning var at undersøge konsekvenserne af at indarbejde dynamiske faktorer, der repræsenterer fremtidige usikkerheder, såsom de metoder, der er foreslået i DGNB 2025 pilotmanualen og under overvejelse i EU-taxonomien.
Deres resultater giver værdifuld indsigt for beslutningstagere og praktikere og viser, hvordan bæredygtige designstrategier som DfD bedre kan repræsenteres og incentiveres gennem LCA.
Billede: GXN Innovation (3xn.com)